tumbesaran-vs-perkembangan-fizikal

Tumbesaran vs Perkembangan Fizikal

Macam sama tapi tak serupa. Ada kanak-kanak yang membesar fizikalnya. Umur 4 tahun, tangan, kaki, badan, kepala, berat, tinggi sama seperti rakan sebaya yang lain. Nampak normal.

Yang normal itu tumbesaran. Tapi rupanya perkembangan fizikal anak kecil tu terbantut. Kasihan sungguh. Ibu ayah tak cakna. Dia ingat anak dia membesar tu dah cukup. Sebenarnya tidak.

kids-normal


Beberapa tahun lepas, guru saya mengadu. Ada seorang kanak-kanak perempuan 5 tahun yang dihantar ke tadika agak pelik. Pelik kata mereka. Dah kenapa pelik? Fizikalnya sama macam kanak-kanak lain.

Bayangkan, anak 5 tahun ini tidak boleh angkat kaki pun untuk naik tangga. Ingatkan dia tak pernah naik tangga. Kot la rumah dia tiada tangga kan. Cikgu cuba angkat kaki untuk ajar dia naik tangga. Keras kaki anak ni!

Cikgu buat garis lurus menggunakan tape. Minta semua kanak-kanak lari mengikut tape tersebut. Patut lari lurus la kan. Tapi anak ni tadi phewwwww… Melencong. Tak boleh lari lurus ikut tape tu!

Pegang pensel? Memang tak la. Kita suruh koyak kan kertas pun nampak sengsara sangat dia nak buat. Tak usah cerita pasal nak minta izin ke tandas. Tahu-tahu saja sudah terkencing di situ. Buka baju, pakai baju semua tak reti. Nak suap makanan masuk mulut pun bersepah-sepah jadinya. Nak kata umur setahun tapi sudah 5 tahun.

Dia anak tunggal. Tiada adik beradik lain untuk bermain di rumah. Logik hati saya kata kalau anak tunggal, mesti la manja, attached sangat dengan mak ayah dan cukup kasih sayang. Serba serbi cukup. Rupanya Logik saya tak sama dengan orang lain.

Siasat punya siasat rupanya anak ini sejak kecil berkawan baik dengan iPad! Mak ayah kedua-duanya sibuk. Dari celik mata hingga tutup mata nak tidur, dunianya bersama IPad. Luluh hati saya ketika itu. iPad disangka dapat mengganti kasih sayang mak ayah dan dapat menjadikan anak ini pandai😏🙄.

kid-is-addicted-to-gadget


Saya nampak sendiri betapa Ipad atau sebarang jenis gadget ni mengganggu banyak perkara. Mengejungkan otot kanak-kanak sampai nak angkat kaki pun tak boleh. Jalan pun terhoyong-hayang. Lepas tu kata anak sakit. Huhu.. Sedih saya. 😭Mudahnya meletakkan kesalahan itu pada takdir.

Dear mommies and daddies,
Please be alert. Be knowledgeable. Setinggi mana pun tahap pendidikan kita atau jawatan kita, carilah juga ilmu untuk mendidik anak. Masa dan usia kecil mereka berlaku pantas. Once it passes, it passes. Tak boleh berpatah balik.

Orait, sambung bab perkembangan fizikal tadi.

Perkembangan fizikal terbahagi dua. Perkembangan motor kasar dan perkembangan motor halus.

motor kasar


Motor kasar melibatkan otot-otot badan yang besar, mengawal tubuh badan dan koordinasi badan secara keseluruhannya. Contohnya, berjalan, berlari, tangkap bola, melompat berenang, kayuh basikal dan sebagainya.

perkembangan-fizikal


Motor halus melibatkan pergerakan yang lebih kecil dan halus terutamanya melibatkan tangan dan jari. Contohnya menggenggam, memegang pensel, menekan dan memicit menggunakan jari.

Kedua-duanya penting dan perlu dipastikan berkembang seiring dengan usia kanak-kanak. Alert dengan sebarang situasi atau tanda-tanda yang memberi sign perkembangan itu terencat.

Jangan gadai masa depan anak ye. Mereka pemimpin masa hadapan. Kita perlukan pemimpin yang bijak-bijak ye Tuan Puan. Jadi, pastikan anak kita bijak. Baru layak jadi khalifah.

Siti Affiza Mohammad,
Yang rasa nak gigit orang bila ada mak-mak cakap anak dia pandai dan belajar guna iPad, tab or HP je🔨🗡️


#DidikAnakSecaraSedar