“Adakah Aku Ibu yang Gagal?”

Mommies, Bila kalian terpaksa lakukan 4 perkara di bawah, yakinlah bahawa kalian bukannya gagal. Sebaliknya, kalian percaya pada situasi kalian ketika itu dan sedang berusaha mengatasinya.

1) Berehat dan beri ruang untuk diri sendiri. Beli makanan di pasar malam, order Food Panda atau Grab Food bila kalian terlalu letih untuk memasak tidak membuktikan kalian bukan ibu yang baik.

2) Percaya gerak hati kalian. Tiada orang lain yang mengenali anak-anak kalian selain kalian sendiri. Ikut gerak hati kalian terutamanya bila melibatkan kesihatan dan kesejahteraan anak-anak. Jika kalian merasakan ada sesuatu yang tak kena, kemungkinan besar kalian betul.

3) Jangan terima sebarang perbuatan atau perkataan tidak hormat dari anak-anak. Jangan benarkan mereka kurang ajar atau mengeluarkan kata-kata yang menyakitkan kalian atau orang lain. Jika anak melakukannya, tegaskan pada mereka bahawa kalian tidak akan bertoleransi dengan perbuatan sebegitu.

4) Berkongsi plan mendidik, menanamkan nilai dan sikap yang baik pada anak dengan orang lain samada dengan pasangan, atuk nenek, pengasuh atau guru taska tadika. Ini termasuklah baca Bismillah sebelum makan, belajar mengucapkan terima kasih dan tidak menghina orang lain.

Ingat ye, percaya pada diri sendiri itu sangat penting untuk ibu-ibu kekal waras dan bahagia.

#didikanaksecarasedar