Hentikan Penderaan Kanak-Kanak Tanggungjawab Kita

Berita tentang kanak-kanak didera oleh penjaganya di Johor baru-baru ini amat mengejutkan. Menurut jiran selepas keluarga itu berpindah ke situ, hampir setiap hari kedengaran suara kanak-kanak menangis, menjerit dan sebagainya.

Sebagai jiran yang prihatin mereka telah bertindak dengan menyerbu dan menyiasat apa yang telah terjadi. Suatu yang tidak dijangka, rupa-rupanya kanak-kanak itu telah didera oleh penjaganya dan keadaan fizikalnya sangat menyedihkan.

Tindakan jiran-jiran menyerbu rumah kanak-kanak itu suatu langkah yang baik kerana mereka prihatin terhadap apa yang berlaku di sekitar mereka. Bagi admin, ini bukan soal jaga tepi kain orang. Tetapi mereka mahukan suatu keharmonian dalam hidup berjiran.

Apabila kes ini viral, sama ada suka atau tidak kita perlu sentiasa ingatkan masyarakat akan tanggungjawab kita untuk hentikan perbuatan zalim ini. Walaupun kes penderaan kanak-kanak bukanlah perkara baru, tetapi saling mengingati merupakan antara perkara yang dituntut oleh Islam.

Jadi pada hari ini, admin ingin kongsikan apa tanggungjawab kita sebagai masyarakat untuk hentikan penderaan kanak-kanak ini. Tugas ini memerlukan komitmen dan usaha kolektif individu, komuniti, kerajaan dan organisasi. Berikut adalah langkah dan strategi untuk mencegah dan menangani masalah ini:

Tingkatkan Kesedaran – Ibu bapa, penjaga, guru dan masyarakat perlu diperluaskan pengetahuan mereka dengan pelbagai bentuk penderaan kanak-kanak, tanda-tandanya serta kesan-kesannya terhadap kesejahteraan kanak-kanak.

Promote Healthy Parenting – Menyediakan program khusus yang mengajar kemahiran keibubapaan yang berkesan, komunikasi dan kaedah disiplin tanpa kekerasan. Ini bertujuan untuk menggalakkan hubungan ibu bapa-anak yang positif.

Sistem Pelaporan Yang Efektif – Penambahbaik saluran untuk diakses bagi melaporkan kes penderaan yang berlaku dan pertingkatkan sistem serta perkhidmatannya dari semasa ke semasa. Kes penderaan dapat ditangani dengan lebih pantas jika sistem ini diselenggara dengan baik dan efektif.

Memperkukuhkan Undang-undang Perlindungan Kanak-Kanak – Menyokong undang-undang komprehensif yang mentakrifkan penderaan kanak-kanak dengan jelas, menetapkan hukuman yang berat dan memastikan hak kanak-kanak dilindungi sepanjang masa.

Program Sekolah – Laksanakan program pendidikan bersesuaian dengan usia di sekolah dan mengajar tentang hak kanak-kanak, keselamatan diri dan cara mengenali serta melaporkan kes penderaan.

Intervensi Awal – Menyediakan sumber dan sokongan kepada keluarga yang berisiko termasuklah kaunseling, perkhidmatan kesihatan mental dan bantuan kewangan.

Perkhidmatan Sokongan – Pastikan mangsa penderaan kanak-kanak mempunyai akses kepada rawatan perubatan, sokongan psikologi dan bantuan undang-undang.

Pupuk Persekitaran Selamat – Mempromosikan persekitaran yang selamat untuk kanak-kanak sama ada di sekolah, rumah atau komuniti dengan menangani potensi risiko dan menyediakan panduan tentang penyeliaan kanak-kanak.

Organisasi Sokongan – Berilah sokongan kepada organisasi yang tumpu kepada perlindungan kanak-kanak, pencegahan penderaan serta menyediakan sumber berkait untuk kanak-kanak dan keluarga.

Laporan dan Kerjasama – Galakkan kerjasama antara agensi perlindungan kanak-kanak, penguatkuasaan undang-undang, organisasi berkaitan serta NGO untuk memastikan tindak balas dapat diselaraskan.

Media dan Guaman – Gunakan media dan nasihat guaman untuk tingkatkan kesedaran tentang penderaan kanak-kanak serta menggalakkan pencegahan.

Untuk menghentikan perbuatan ini kita memerlukan pendekatan pelbagai aspek yang melibatkan semua anggota dalam masyarakat. Apabila kita bekerjasama untuk meningkatkan kesedaran, mencegah penderaan dan menyokong mangsa yang terselamat, kita mampu mewujudkan persekitaran yang lebih baik dan selamat untuk kanak-kanak khususnya.

Jom follow, like & share akaun sosial media kami:

FB: Tadika Aulad Musleh – Little Caliphs

IG: @littlecaliphsauladmuslehhq

Website: https://www.auladmusleh.com/

WA: https://wa.link/aqz82c