importance-early-childhood-development

Jalan Pintas Develop Anak!

Orang sekarang kalau nak makan sambal belacan, boleh beli saja yang sudah siap. Blender atau chopper pun ada. Sudah tidak merasai lagi pijarnya tangan terkena cili🌶️ Maksudnya, sudah tidak merasa proses menyiapkan sambal belacan secara asli. Nak kena tumbuk pakai lesung batu sampai lumat.

Zaman sekarang, kalau handphone rosak tukar saja yang baru. Kerusi patah, beli yang baru. Cara fikir ini kadang-kadang terbawa dalam kehidupan berumah tangga. Rasa tidak serasi, buat terus pilihan untuk berpisah. Sebahagian kita tidak mengambilnya sebagai satu proses yang kita perlu sama-sama lalui dan adapt.

Tetapi dalam mendidik anak, we cannot dump the child. Tidak boleh main tukar. It is a process. A longggg process. Jangan ambil jalan pintas. Dan kita tiada gear reverse. Apabila masa kecil kanak-kanak mereka sudah berlalu, ia tidak dapat dikembalikan semula. Get it right from the very beginning. Keep learning dan sentiasa berdoa.

Kita mungkin bukan ibu bapa yang sempurna tapi kita bukan ibu bapa yang berputus asa. Kita sentiasa berusaha untuk beri yang terbaik.

#DidikAnakSecaraSedar