Pertimbangkan Perkara Ini Sebelum Libatkan Kanak-Kanak Dalam Aktiviti Air

Baru-baru ini kita dikejutkan berita seorang bayi berusia setahun tujuh bulan yang dihanyutkan air ketika bersama-sama bapanya sewaktu menjalani aktiviti air. Berita yang menyedihkan ini sedikit sebanyak membuka mata masyarakat agar sentiasa menekankan aspek keselamatan ketika bersama anak-anak dalam apa jua aktiviti yang dilakukan terutamanya di luar rumah.

Aktiviti air ada pelbagai jenis. Namun keputusan untuk melibatkan kanak-kanak dalam aktiviti air haruslah dititikberatkan dengan beberapa faktor termasuklah umur, keupayaan berenang, tahap penyeliaan dan sifat khusus aktiviti itu.

Aktiviti air juga boleh memberi pengalaman pembelajaran berharga selain menggalakkan kecergasan fizikal dan meningkatkan kemahiran keselamatan air. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ibu bapa mendahulukan keselamatan anak-anak dan mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya.

Berikut beberapa pertimbangan umum yang perlu diambil kira oleh setiap ibu bapa sebelum terlibat dengan aktiviti air:

  • Umur dan keupayaan berenang – Anak-anak kecil yang belum mahir berenang harus diawasi dengan teliti dan dibekalkan dengan peralatan yang sesuai jika mereka menyertai aktiviti air. Kanak-kanak yang usianya sudah melepasi tujuh tahun dan ke atas dan memiliki kemahiran berenang yang bagus boleh melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti namun masih perlu dipantau gerak-geri mereka.
  • Langkah keselamatan – Anda mesti pastikan adanya aspek keselamatan yang mencukupi seperti penyelamat, peralatan keselamatan, dan kawasan (untuk buat aktiviti air) yang ditetapkan. Pastikan anda ikut dan patuhi garis panduan serta peraturan yang ditetapkan lebih-lebih lagi tentang pengawasan kanak-kanak dan keperluan keselamatan (untuk mereka).
  • Penyeliaan – Kanak-kanak harus diawasi orang dewasa yang bertanggungjawab dan mempunyai kebolehan berenang selain sudah biasa dengan keselamatan (dalam air). Tahap penyeliaan hendaklah bersesuaian dengan umur dan kebolehan (berenang, menyelam dsb.) kanak-kanak.
  • Pendidikan dan latihan – Menyediakan kanak-kanak dengan pendidikan keselamatan air dan kemahiran (berenang, menyelam dsb.) boleh mengurangkan risiko yang berkait dengan aktiviti air. Seeloknya anda daftarkan anak-anak menyertai kelas renang atau ajar mereka peraturan keselamatan (dalam air).
  • Kesesuaian aktiviti – Pertimbangkan sifat aktiviti air dan potensi risiko sekiranya anda mahu melibatkan anak-anak dalam hal ini. Sesetengah aktiviti air sama sekali tidak sesuai untuk kanak-kanak seperti water rafting, berkayak, bermain jet ski yang mana ia sukar untuk dikawal. Ia sangat berisiko dan jika ibu bapa tidak cakna, ia boleh mengundang maut.

Ingatlah, keselamatan anak-anak haruslah sentiasa diutamakan. Sentiasalah menimbangkan keadaan sekitar, keupayaan anak-anak dan ambillah langkah berjaga-jaga yang sepatutnya agar kita dapat memastikan pengalaman (melakukan aktiviti air) adalah sesuatu yang selamat dan menyeronokkan.

Jom follow, like dan share akaun sosial media kami:

FB: Tadika Aulad Musleh – Little Caliphs

IG: @littlecaliphsauladmuslehhq

Website: https://www.auladmusleh.com/

WA: https://wa.link/aqz82c